Komu znudzą się proste konfitury z jabłek proponuje dodać do nich kawałki pomarańczy i zetrzeć odrobinę skórki z pomarańczy. Wychodzi smaczny drzem z nutą intensywnej pomarańczy - poczujemy słoneczko w zimowy wieczór.
Dżemik jabłkowy z odrobiną pomarańczy
składniki
1 kg jabłek
3 pomarańcze
1 szklanka cukru
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę . Usuwając wcześniej gniazda nasienne. Pomarańcze dobrze myjemy z jednej pomarańczy ścieramy skórkę . Dodajemy do jabłka. Wszystkie pomarańcza obieramy z skórki ,kroimy w kosteczkę , usuwamy pestki. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy cukier. Dusimy ok 20 min. Przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz