Konfitura z jabłek do tego słodkie rodzynki a dla kolorki i czegoś extra nitki szafranu.
W zależności od słodkości , gatunku jabłek cukier dosypujemy dla smaku , konfitura być lekko kwaśna z przeszkodami jakimi są słodziutkie rodzynki.
Na zimę jabłuszka z szafranem i rodzynkami
5 kg jabłek
2 kg cukru
2 opakowania szafranu
2 opakowania rodzynek Kresto
Jabłka obieramy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę . Wsypujemy jabłka do dużego garnka i pomalutku smażymy, ja podlałam ok 1 szklanką wody. Kiedy jabłka zmiękną dodajemy cukier. Mieszamy , zmniejszamy ogień i dusimy. Następnie dodajemy rodzynki i szafran . Mieszamy. Dusimy jeszcze ok 10 min. Gorące nakładamy do słoików pasteryzujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz