czwartek, 29 października 2015

Fusilli z dynią

Dalej brniemy w dynie. O tej porze roku jest dorodna tania i bardo smaczna. Wykorzystujmy ją w kuchni jak możemy. U nas tym razem fusilli z kosteczkami pomarańczowej dyni. Smaczny i szybki obiad .

Fusilli z dynią 
składniki
1/2 dyni
2 zabki czosnku
1 cebula
2 łyżki masła
sól
imbir
pieprz
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki bulionu
chilli
makaron fusilli

Dynię obieramy , usuwamy pestki i kroimy w równe kostki. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło podsmażamy posiekana cebulę i czosnek. dodajemy kosteczki dyni. Smażymy. Po kilku minutach lekko podlewamy białym winem. Dusimy. Dodajemy odrobinę bulionu - dalej dusimy. Doprawiamy chilli, imbirem , sola i pieprzem do smaku.  Kiedy dynia zmięknie łączymy ją z wcześniej ugotowanym makaronem . Podajemy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz