poniedziałek, 21 grudnia 2015

Bułeczki z korzennymi gruszkami

Smaczne bułeczki z dużą ilością gruszki. Gruszki obgotowanej w syropie cukrowym z dodatkiem przypraw korzennych. Dużo aromatu i słodyczy .
 Najlepiej jak gruszki obierze nam mąż , chłopak wtedy będą idealnie równiutko obrane i pełne serca tak jak i u mnie .

Bułeczki z korzennymi gruszkami 
 
składniki
2 kg gruszek
kawałek cynamonu
gwiazdki anyżku 
1/2 szklanki cukru
1/2 kg mąki
200g masła
50 g drożdży
4 łyżek cukru pudru
2jajka
1/2 szklanki śmietany

Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy pokrojone masła. Rozdrabniamy masło. Dodajemy cukier puder, mieszamy rękami jak ciasto kruche. Dodajemy jajka. Drożdże mieszamy z śmietaną. Dodajemy do ciasta. Wyrabiamy. Odstawiamy na ok 30 min. Gruszki obieramy kroimy na 4 . Obgotowujemy w wodzie z cukrem i przyprawami. Chłodzimy. Z ciasta bierzemy po kawałku. Robimy kulkę. Lekko rozpłaszczamy kładziemy 2 kawałki gruszki zamykamy-formujemy w kulkę . Układamy na blaszce. Pieczemy do zarumienienia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz