Lekki smaczny deser z tapioki do tego mleczna czekolada i kawałki skórki owoców cytrusowych. Smacznie i szybko . Polecany na diecie bezglutenowej .
Świąteczny deser z tapioki
składniki
2, 5 szklanki mleka
1 szklanka wody
1/2 szklanki tapioki zielonej
cukier do smaku
laska wanilii
0,5 szklanki śmietanki słodkiej do deseru i ok 3 łyżki do czekolady
2 żółtka
czekolada mleczna
skórki z owoców cytrusowych
Pół szklanki tapioki zalewamy szklanką wody i odstawiamy aby napęczniała. Mleko mieszamy z cukrem i ziarenkami wanilii i żółtkami - mieszamy. Mleko zagotowujemy , po ok 30 min tapiokę odcedzamy . Dodajemy do mleka. Gotujemy na małym ogniu. Mieszamy, gotujemy - ok 15 min. Dodajemy śmietankę .
Nakładamy do szklaneczek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy troszkę śmietanki ok 3 łyżki . Mieszamy , polewamy deser. Ozdabiamy skórkami. Podajemy na ciepło jak budyń.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz