czwartek, 28 stycznia 2016

Biało - czerwony ryż z słodko kwaśnym kurczakiem

 Coś innego coś smacznego i świeżego. Kolorowy zdrowy ryz do tego ostro-słodki kurczak . wszystko skropione świeżą limonką - pyszne danie jedno garnkowe

Biało - czerwony ryż z słodko kwaśnym kurczakiem 

składniki
1 woreczek ryżu białego
1 woreczek ryżu czerwonego
2 piersi z kurczaka
 limonka
oliwa  zpestek winogron
sól
sos chilli słodko ostry
3 łyżki melasy z granatem
sos sojowy jasny
1 szklanka fasolki szparagowej zielonej
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki grzybów mun - paski

Każdy ryż gotujemy osobno. Czerwony nie solimy i gotujemy troszkę dłużej. Chyba ,że lubimy twardszy . Pierś z kurczaka kroimy w długie paski. Robimy marynatę z sosu sojowego jasnego, melasy z granatem i sosu chilli słodkiego. Obtaczamy kurczaka w sosie i zostawiamy na ok 30 min. Następnie podsmażamy go na oleju. Dodajemy pokrojone w plasterki 4 ząbki czosnku.  Grzybki mun moczymy w gorącej wodzie - odcedzamy i dodajemy na patelnię.Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Dodajemy do piersi kurczaka , dodajemy ryż. Doprawiamy solą i  sosem chilli słodko ostrym.Przed podaniem kropimy sokiem z limonki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz