Tak jakby barszcz czerwony ale troszkę inaczej. Zupka na bogato dużo warzyw , mięsa i delikatny smak. Dzieci i ja polubią i dorośli wpiszą do tygodniowego menu . Można podawać dzieciom od 10 mc - zupka bez octu i ostrych przypraw. Samo zdrowie.
Zupa z burakami na bogato
składniki
1kg buraków
3 marchewki
1 pieruszka
1/2 selera
1 szklanka śmietany 30 %
liść laurowy
sól
pieprz
1/ kg łopatki z kością
3 ząbki czosnku
jabłko
Do garnka z woda wkładamy umyte mięso , liść laurowy, ząbki czosnku,jabłko . Gotujemy ok 20 min. Solimy do smaku.
Buraki obieramy i gotujemy w osobnym garnku. Kiedy mięso jest miękkie odcedzamy wywar. Mięso kroimy na małe kawałki. Do wywaru wkładamy starte na tarce duże oczka warzywa. Gotujemy ok 10 min. Ugotowane buraki odcedzamy, wywar z gotowania buraków wlewamy do wywaru z warzywami.Buraki ścieramy na tarce i dodajemy do gotowanej zupy. Doprawiamy solą do smaku. Dodajemy kawałki mięsa. Zaciągamy śmietaną 30 % .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz