środa, 23 marca 2016

Mega jabłkowy placek kruchy

Ciasto z ogromna ilością jabłek. Mało ciasta dużo witamin. Ciasto idealnie kruche poperfumowane olejkiem waniliowym. Duży wkład z jabłuszek z dość sporą dozą cynamonu. Cudowny zapach w domu i mega doznanie smakowe.

Mega jabłkowy placek kruchy

składniki
1/2 kg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy
3 łyżki cukru pudru
4 żółtka
3 łyżki zimnej wody
200g masła
5 kg jabłek
cukier do smaku
cynamon do smaku
sok z 1 cytryny 
cukier puder do posypania

Na stolnice przesiewamy mąkę dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder. Mieszamy łyżką . Dodajemy pokrojone drobno zimne masło. Kruszymy ciasto rękami. Dodajemy żółtka i zimna wodę . Wyrabiamy ciasto.Formujemy kulę. Wstawiamy ja do lodówki na ok 30 min. Jabłka obieramy ścieramy na tarce duże oczka. Dodajemy sok z cytryny , cukier i cynamon mieszamy . Ciasto dzielimy na pół. Jedna część rozwałkowujemy. Układamy na dnie blaszki. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy. Pieczemy ok 10 min w 180 stopniach. Jabłka lekko odciskamy i układamy na cieście. Resztę ciasta ścieramy na tarce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 35 min. Po upieczeniu ,zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz