środa, 23 marca 2016

Śledzik z jajkiem na buraczkach

Sałatka pasująca na święta Wielkanocne. Zdrowe pięknie czerwone buraczki z cebulką do tego śledzik i świeże jajko. Cudowna kompozycja smakowa . Polecam w święta i nie tylko.


Śledzik z jajkiem na buraczkach 
składniki

5 buraków
1 łyżka chrzanu
1/2 łyżeczki cukru
sól
1 łyżka octu
jajka
śledzie
cebula 1 szt
3 łyżki śmietany

Buraki dobrze myjemy nie obieramy. Gotujemy. Ugotowane studzimy i obieramy. Ścieramy na tarce duże oczka. Dodajemy chrzan. Cebulę obieramy i siekamy. Dodajemy do buraków. Doprawiamy solą, cukrem i octem. Mieszamy dodajemy śmietanę , chłodzimy. Jajka gotujemy na twardo, zimne obieramy i kroimy na cztery. Śledzie kroimy w kawałki. Na buraczki wykładamy śledziki i jajka. Ozdabiamy piórkami cebuli i natka pietruszki.





Czystek charakteryzuje się wysoką zawartością polifenoli (podobno nawet większą niż czerwone wino) - silnych przeciwutleniaczy. Są to substancje, które mają właściwości antyoksy dacyjne, tzn. neutralizują wolne rodniki, które mogą się przyczynić do powstania wielu chorób, w tym tych nowotworowych. Ponadto polifenole hamują powstawanie i rozwój stanów zapalnych w organizmie, a także wzmacniają, dodają energii. Co więcej, ochraniają naczynia krwionośne i hamują utlenianie się "złego" cholesterolu LDL, zapobiegając tworzeniu się blaszek miażdżycowych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/czystek-ziolo-prawdziwe-wlasciwosci-zdrowotne-czystka_37926.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz