środa, 30 marca 2016

Tarta drożdżowa z sadzonym jajkiem i czosnkiem niedźwiedzim

Coś innego , choć podobnego do pizzy na grubym puszystym cieście drożdżowym. Do tego plasterki baleronu , pomidor i sadzone jajka. Bez sera ale za to z zdrowym czosnkiem niedźwiedzim.

Tarta drożdżowa z sadzonym jajkiem i czosnkiem niedźwiedzim 

składniki
ciasto
1/2 kg mąki
sól do smaku
50 g drożdży
4 łyżki oleju
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
ketchup
2 pomidory
czosnek niedźwiedzi
15 dag baleronu
5 jajek

Do miski kruszymy drożdże dodajemy cukier , wlewamy ok 3 łyżki ciepłej wody. Mieszamy. Posypujemy łyżeczką  mąką odstawiamy na ok 10 min, aby zaczyn zaczął pracować. Dosypujemy mąkę , sól do smaku. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy olej. Jeszcze raz wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozkładamy na okrągłej blaszce. Wstawiamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika na ok 6 min. Następnie smarujemy ciasto ketchupem i układamy plasterki baleronu. Pieczemy ok 7 min. Na wierzch wbijamy jajka i układamy kawałki pomidora. Pieczemy do ścięcia jajek i zarumienienia ciasta. Posypujemy posiekanym czosnkiem niedźwiedzim.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz