Delikatny piankowy sernik na zimno , zalany truskawkowa galaretką z kawałkami truskawek. Szybki smaczny deser dla całej rodziny .
Tęczowy sernik na zimno z truskawkami 
składniki
1 kg sera mielonego waniliowego
6 łyżeczek żelatyny 
 4 duże łyżki cukru pudru
300 ml śmietany 30 % 
2 galaretki truskawkowe
1/2 kg truskawek 
barwnik czerwony i niebieski 
Śmietanę 30 % chłodzimy następnie ubijamy ją . Pod koniec ubijania dodajemy 4 łyżki cukru pudru . Ser ja użyłam waniliowego z wiaderka , pomału dodajemy do ubitej śmietany miksując na wolnych obrotach.  6 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody .  Mieszamy i pomału wlewamy do masy serowej zwiększając na chwile obroty . Masę dzielimy na 3 części  do jednej dodajemy odrobinę czerwonego barwnika do drugiej niebieskiego.  Masę białą kładziemy do tortownicy na nią masę niebieska , potem czerwona . Po położeniu każdej masy lekko mieszamy łyżą aby kolory połączyły się , przeszły na siebie.  2 galaretki truskawkowe zalewamy 3 szklankami gorącej wody , studzimy. Kiedy masa serowa zgęstnieje nakładamy truskawki. Zalewamy galaretka i odkładamy sernik do lodówki.



Z truskawkami, mmm... Pyszności :)
OdpowiedzUsuńKolorowy i truskawkowy, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń