Delikatna zupka z dużą ilością warzyw białych. Jedząc tą zupę poczujemy wiosnę . Zupa nadaje się także dla małych dzieci .
Zupa z białych warzyw
składniki
1 kalarepa
4 ziemniaki
1 pietruszka
1/2 selera
1/2 kalafiora
1 szklanka śmietany 30 %
pieprz biały
sól
3 ząbki czosnku
liść laurowy
2 łyżki masła
Do garnka wlewamy wodę. Solimy dodajemy liść laurowy zagotowujemy.Na patelni rozpuszczamy masło Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię . Seler i pietruszkę także obieramy kroimy w równa kostkę. Dodajemy do ziemniaków. Następnie dodajemy pokrojoną kalarepę . Kalafior kroimy na małe części i dodajemy pod koniec smażenia. Podlewamy wodą i przekładamy do garnka z gotująca się wodą Gotujemy jeszcze ok 15 min. Wlewamy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy wyciśnięty czosnek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz