wtorek, 15 marca 2016

Zupa z białych warzyw

Delikatna zupka z dużą ilością warzyw białych. Jedząc tą zupę poczujemy wiosnę . Zupa nadaje się także dla małych dzieci .

Zupa z białych warzyw 

składniki
1 kalarepa
4 ziemniaki
1 pietruszka
1/2 selera
1/2 kalafiora
1 szklanka śmietany 30 %
pieprz biały
sól
3 ząbki czosnku
liść laurowy
2 łyżki masła
Do garnka wlewamy wodę. Solimy dodajemy liść laurowy zagotowujemy.Na patelni rozpuszczamy masło  Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię . Seler i pietruszkę także obieramy kroimy  w równa kostkę. Dodajemy do ziemniaków. Następnie dodajemy pokrojoną kalarepę . Kalafior kroimy na małe części i dodajemy pod koniec smażenia. Podlewamy  wodą i przekładamy do garnka z gotująca się wodą Gotujemy jeszcze ok 15 min. Wlewamy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy wyciśnięty czosnek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz