środa, 25 maja 2016

Wiosenny krupniczek z jajkiem

Oj jak dawno nie robiłam krupniku . O tej zupie przypomniał mi mąż i tak powstał , aby był bardziej treściwy bo miał zstąpić 2 dania dodałam do niego świeżutkie jajka z kurek biegających .


Wiosenny krupniczek z jajkiem 

składniki
1/3 selera
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej Sante
5 młodych ziemniaków
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 skrzydełka
sól
 4 jajka
Do garnka wlewamy ok 2 litry wody . Dodajemy umyte skrzydełka , ziele i liście laurowe.  Gotujemy ok 15 min. Solimy do smaku .Ziemniaczki młode dobrze myjemy , nie obieramy kroimy w kostkę. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. warzywa i ziemniaki dodajemy do wywaru. Gotujemy ok 15 min. Po tym czasie wsypujemy kaszę. Mieszamy i dalej gotujemy ok 8 min.  Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i serwujemy z krupnikiem .






2 komentarze:

  1. Pysznie zaprezentowałaś swój wiosenny krupniczek. Z wielkim apetytem skusiłabym się na miseczkę takiej pysznej zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję , pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń