środa, 8 czerwca 2016

Panierowane mięso z udek z opiekanymi ziemniakami

Obiadek pasujący do kufla zimnego piwa lub szklani coli. Opiekane młode ziemniaki i delikatne mięso z udek kurczaka w złocistej panierce , pomysł na letni rodzinny obiad.

Panierowane mięso z udek z opiekanymi ziemniakami 

5 udek z kurczaka
2 jajka
3 łyżki maki
sól
przyprawa do kurczaka
bułka tarta'
młode ziemniaki
olej rzepakowy

Udko rozcinamy wzdłuż kości i oddzielamy mięso od kości. Solimy. Jajka mieszamy z przyprawa do kurczaka, dodajemy ok 6 łyżek wody - mieszamy , dodajemy mąkę i mieszamy aby powstało lekkie ciasto. Mięso moczymy w cieście potem w tartej bułce smażymy na złoto. Ziemniaki dobrze myjemy i obsmażamy na oleju. Solimy gruba solą. Podajemy z surówka z pomidora i ogórka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz