niedziela, 5 czerwca 2016

Syrop z kwiatów czarnego bzu na grypę i przeziębienia

Długo w tym roku czekałam na pojawienie się białych koszyków bzu. Kilka razy chodziłam i pączki dalej zamknięte. Tym razem po kilku słonecznych dniach mój  krzak zrobił się biały , piękny pachnący .
Aby zrobić syrop zrywamy kwiatostan czarnego bzu. Uwaga obchodzimy się delikatnie aby nie stracić pyłku.
W tym roku robię inaczej ma być jeszcze zdrowiej i smaczniej.

Kwiaty tego bzu działają napotnie,wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Syrop stosujemy w gorączce i infekcjach grypowych .Dzięki temu ,że kwiaty mają lekkie działanie moczopędne sa wykorzystywane w celach oczyszczenia krwi.
Syrop stosujemy także profilaktycznie wzmacnia on odporność organizmu. Pijemy go jesienią i latem aby omijały nas choróbska zimą.

Syrop z kwiatów czarnego bzu na grypę i przeziębienia

składniki

1 kg cukru
2 litry wody
2 cytryny
ok 20 kwiatostanów bzu czarnego - może być ok 30 zależy od wielkości

Do garnka wlewamy wodę zagotowujemy z cukrem. Po ok 10 min do lekko przestudzonego syropu cukrowego wkładamy kwiatostany -lekko mieszamy- pamiętajmy aby ich nie myć , płukać bo utracą pyłek. Cytryny kroimy w plasterki wkładamy do garnka z kwiatami. Zostawiamy na 12 godzin. Zagotowujemy odcedzamy. Wlewamy do wyparzonych słoików.






2 komentarze:

  1. To biały czy w końcu czarnybez(na słoiku) ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jasne że czarny bez kurcze te białe kwiaty mnie zakręciły - dziękuję

    OdpowiedzUsuń