środa, 29 czerwca 2016

Żeberka w młodej kapuście


 Pomysł na obiad dość ciężki ale smaczny. Dla wielbicieli żeberek wieprzowych i nie tylko, obłędne w młodej kapuście .

Żeberka w młodej kapuście 

1 kg żeberek wędzonych
1 młoda kapusta
liść laurowy
ziele angielskie
przyprawa uniwersalna
cebula
czosnek ok 3 ząbki
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 szklanki śmietany 30 %

Żeberka obgotowujemy w wodzie ok 20 min . z dodatkiem liścia i ziela angielskiego. Po tym czasie żeberka wyciągamy a w tej wodzie gotujemy posiekaną w paseczki kapustę . Cebule obieramy, siekamy , czosnek także siekamy. Podsmażamy na oleju. dodajemy podgotowaną kapustę , mieszamy smażymy. doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Dodajemy obgotowane żeberka, wszystko razem dusimy. Na koniec wlewamy 1/ 2 szklanki śmietany. zagotowujemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz