środa, 29 czerwca 2016

Zupa z ogórków małosolnych z czosnkiem niedźwiedzim

Mamy sezon na ogórki małosolne dlatego wykorzystałam jej do lekkiej zupy ogórkowej, zdrowia i smaku dodał posiekany czosnek niedźwiedzi . wspaniała zupka na lato.

Zupa z ogórków  małosolnych z czosnkiem niedźwiedzim 

składniki

1kg młodych ziemniaków
3 marchewki
1/2 kg ogórków małosolnych
czosnek niedźwiedzi
pietruszka
sól
pieprz
2 łyżki masła
1 szklanka śmietany 30 %
liść laurowy
ziele angielskie
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na  maśle . Zalewamy wodą , dodajemy liść i ziele i gotujemy.  Dodajemy pokrojona w kosteczkę marchewkę i pietruszkę . Solimy do smaku. Ogórki ścieramy na tarce dodajemy do zupy. Gotujemy ok 10 min. doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy śmietanę i posiekany czosnek niedźwiedzi .Zagotowujemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz