środa, 6 lipca 2016

Carpaccio z wędzonego łososia z dipem z czosnku niedźwiedziego


 Coś fajnego coś nowego w mojej kuchni.

Carpaccio z wędzonego łososia z dipem z czosnku niedźwiedziego

Wędzony łosoś robiony domowym sposobem przy użyciu  Dymu w płynie z twardego drewna  Smokelnad do mięsa i ryb .
Kawałek płata surowego łososia   moczymy w roztworze dymu . Do pudełka wlewamy wodę 1 litr i aromat  dymu  w płynie 70 ml . Dodajemy sól ok 60 g .  Mieszamy i zanurzamy mięso ryby. Wstawiamy do lodówki na ok 24 h, Po tym czasie . Wyciągamy rybę . Wkładamy jej do siatki wędliniarskiej. Zawieszamy w przewiewnym miejscu . Zostawiamy rybę na  24 h.
Gotowy aromatyczny kawałek ryby kroimy w plasterki. Robimy dip z czosnku niedźwiedziego. Miksujemy bardzo drobno  całe migdały . Dodajemy olej , dalej miksujemy. Solimy do smaku.Na koniec dodajemy liście czosnku niedźwiedziego . Miksujemy i chłodzimy. Wędzoną rybę kroimy w plasterki układamy na talerzu , obok serwujemy dip niedźwiedzi. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz