poniedziałek, 19 grudnia 2016

Świąteczne jabłko z pieca z malinami ,miodem i bakaliami

Gdy za oknem biało a mróz maluje piękne wzory na naszych szybach czas zrobić coś słodkiego . Deser , który wspaniale pasuje na zimowe popołudnie . Szybki w zrobieniu słodziutki i pyszny .

 Świąteczne jabłko z pieca z malinami ,miodem i bakaliami 

składniki
1 szklanka malin mrożonych
4 jabłka
bita śmietana
4 łyżki orzechów
4 łyżeczki miodu
2 łyżki rodzynek

1/2 szklankę malin mieszamy z miodem posiekanymi orzechami i rodzynkami. Jabłko myjemy odcinamy górą część łyżeczka  większej części jabłka wyciągamy miąższ.Nie za dużo :). Do środka wkładamy maliny z miodem i bakaliami . Zamykamy jabłuszko. Wstawiamy do pieca ma ok 8 min ,pieczemy w tem. 220 stopni. resztę malin miksujemy z cukrem. Na talerzy wykładamy łyżkę zmiksowanych  malin układamy na nich upieczone jabłko. Ozdabiamy bitą śmietaną i posypujemy resztą posiekanych orzechów.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz