Smaczna delikatna szarlotka . Wspaniała na ciepło z cukrem pudrem i lodami .
Delikatna szarlotka
składniki
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl. mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru
- kruszonka ok 1/2 kostki ,masła, mąka ,cukier
Jabłka obieramy kroimy w plasterki podsmażamy z cukrem i cynamonem . Masło miksujemy z cukrem na puszysta masę .Dodajemy całe jaka dalej miksujemy.Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy .Dajemy na blaszkę podpiekamy na lekko złoty kolor. Wyciągamy z piekarnika ciasto nakładamy jabłka. Robimy kruszonkę . Mieszamy rękami masło zimne z mąką i cukrem. Robimy z ciasta jakby grudki. Nakładamy na jabłka. Wkładamy do piekarnika jeszcze na pok 30 min w 170 stopni.
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń