wtorek, 3 lipca 2018

Delikatna szarlotka

Smaczna delikatna szarlotka . Wspaniała na ciepło z cukrem pudrem i lodami .



 Delikatna szarlotka

składniki
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru 
  • kruszonka ok   1/2 kostki ,masła, mąka ,cukier   
Jabłka obieramy kroimy w plasterki podsmażamy z cukrem i cynamonem . Masło miksujemy z cukrem na puszysta masę .Dodajemy całe jaka dalej miksujemy.Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy .Dajemy na blaszkę podpiekamy na lekko złoty kolor. Wyciągamy z piekarnika ciasto  nakładamy jabłka. Robimy kruszonkę . Mieszamy rękami masło zimne z mąką i cukrem.  Robimy z ciasta jakby grudki. Nakładamy na jabłka. Wkładamy do piekarnika jeszcze na pok 30 min w 170 stopni. 





 

1 komentarz: