Bardzo smaczna lekka zupka z pęczaku . Bardzo lubię tą kaszę a w zupie sprawdza się wyśmienicie.
Dla małej odmiany dodałam kilka podsmażonych pieczarek :)
Zupa krupnik na pęczaku z pieczarkami
składniki
1 szklanka pęczaku
5 ziemniaków
5 pieczarek
1/2 selera
1 pietruszka
1 marchewka
pieprz w kulkach
liść laurowy
wegeta naturalna
masło 2 łyżki
cebula 1 duża
3 ząbki czosnku
Do garnka wlewamy wodę dodajemy liść laurowy ok 2 szt i kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu .Zagotowujemy .Warzywa obieramy z skórki. Ziemniaki kroimy w kostkę , włoszczyznę ścieramy na tarce duże oczka. Dodajemy do garnka z wodą , gotujemy . Dodajemy wegetę. Jak się woda z warzywami zagotuje dodajemy pęczak. Gotujemy . Cebule i czosnek siekamy podsmażamy na maśle . Zarumienione dodajemy do zupy. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na drugiej łyżce masła. Dodajemy do zupy . Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz