środa, 1 sierpnia 2012

Włoska kapustka ala bigosik

Włoska kapustka ala bigosik pasuje na kolacje jak i na obiadek
składniki

1 szt kapusta włoska,
    2 szt liść laurowy,
    3 kulki ziele angielskie,
    4 szt pieprz kulki,
    2 szt papryka czerwona,
    2 szt cebula,
    1 łyżka papryka słodka,
    1 łyżka przyprawa w płynie,
    1 łyżka olej kujawski,
    pieprz,
    1/2 kg kiełbasa,
    2 szt marchewka,
    1 szt kostka warzywna

Kapustę włoską myjemy i kroimy jak na bigos .Mają być długie cienkie tasiemki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce małe oczka . Do dużego garnka wkładamy pokrojona kapustę ,marchewkę starta liść laurowy kulki ziela i pieprzu. Dodajemy  1 szt kostki warzywnej i zalewamy wodą . Gotujemy do miękkości . Cebule siekamy ,kiełbasę kroimy  w kosteczkę .Kiełbasę z cebula podsmażamy na oleju na złoto. Pod koniec dodajemy łyżkę papryki słodkiej -mieszamy i dodajemy pokrojoną czerwona paprykę .Mieszamy . Ugotowana kapustę lekko odsączamy jak jest za dużo wody . Kapustę przekładamy na patelnie z smażoną kiełbaską .Mieszamy i chwilę smażymy . Doprawiamy przyprawą w płynie ,solą i pieprzem mielonym .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz