czwartek, 6 grudnia 2012

Świąteczna domowa kiełbasa -wędzona

Do świąt coraz bliżej wyrób kiełbasy trwa. Dziś kiełbasa domowa wędzona na drewnie bukowym .
Kiełbasa zrobiona została w jelitach  dystrybutora  www.dobrakiełbasa.pl

Osłonki jelita użyte to  cienkie  45/48  do kiełbas domowych 



Wędzona kiełbasa to lubiona mojego syna . Nie ma jak zapach wędzonki rozchodzący się po podwórku potem domu .
Zapach jest tak smaczny ,że nie można się oprzeć i kosztujemy jeszcze ciepłą kiełbaskę wprost z wędzarni....

                                             
Domowa kiełbasa wędzona .

Składniki

1 ,5 kg słoniny
10 kg mięso gulaszowe
 3,5 karkówki 
40 ząbków czosnku
1 litr wody zimnej przegotowanej
2,5 dag majeranek
  5 g pieprz biały
 10g pieprz czarny
20dag soli
jelita

Mięso i słoninę kroimy w kostkę następnie mielimy na grubym sicie . Czosnek obieramy i mielimy 40 ząbków przez malutkie sitko lub wyciskamy przez praskę . Dodajemy majeranek, sól pieprz biały i czarny .Mieszamy długo i intensywnie .Mięso musi się bardzo kleić do ręki . Dolewamy zimną wodę i jeszcze raz bardzo mocno mieszamy wyrabiamy mięsko . Jelita płuczemy i naciągamy na maszynkę do robienia kiełbasy . Zawiązujemy jelito i zaczynamy wypychać mięso.
Następnie formujemy krótsze kiełbaski zakręcając je . Wieszamy kiełbaski na kiju aby obciekły . Na drygi dzień wędzimy je w wędzarni 2 godziny .Używamy dymu z trotów bukowych . Po uwędzeniu wieszamy aby kiełbaski obciekły .





Do kiełbaski domowej wędzonej użyłam jelit www.Dobrakielbasa.pl . Podczas produkcji ,żadne jelito nie pękło .Kiełbaska wyszła wspaniała .

2 komentarze:

  1. Zazdroszczę wędzarni! Jak już kiedyś będę miała dom, to na bank wędzarnia znajdzie tam swoje miejsce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapach czuć u mnie:)

    OdpowiedzUsuń