poniedziałek, 27 lipca 2015

Ryż po turecku z kurczakiem

Smaczny ryż z kolorowa papryka i kawałkami piersi z kurczaka. do tego ostra i słodka papryka w proszku. Wszystko z duża ilością przecieru pomidorowego.  smaczny i szybki obiadek dla całej rodzinki.


Ryż po turecku z kurczakiem 
składniki
2 szklanki ryżu 
1 szklanka przecieru pomidorowego
3 piersi z kurczaka
2 papryki czerwone
1 papryka żółta
papryka słodka w proszku
papryka ostra w proszku
sól 
 olej
2 łyżki masła
pieprz kolorowy 
 czosnek 2 ząbki
cebula 
szczypta kminu W płaskim rondlu podsmażamy posiekana cebulkę dodajemy ryż - mieszamy . Chwilę smażymy dodajemy sól i kumin do smaku ,zalewamy 4 szklankami wody  . Mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Papryki myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę , cebule i czosnek obieramy siekamy.  Na oleju z dodatkiem masła podsmażamy czosnek i cebulę , dodajemy pokrojoną paprykę następnie pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Smażymy . Dodajemy sól, pieprz i obie papryki. Mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy. Chwile podsmażamy dla wydobycia smaku. Dodajemy wcześniej ugotowany ryż. Mieszamy i podajemy. 




 

1 komentarz: