piątek, 26 lipca 2013

Śledziki z boćwiną na masełku

Świeże pachnące morzem śledziki podane z boćwina do tego świeży chlebek - letnie danie jak ta lala:)


Śledziki z boćwiną na masełku

składniki

    1/2 kg śledź świeży
    2 garście boćwiny
    Sól morska
    sok z cytryny
    pieprz biały
    masło
    1 ząbek czosnku
Świeże śledzie myjemy osuszamy solimy i doprawiamy pieprzem z każdej strony. Liście boćwiny myjemy i osuszamy. Na patelni rozpuszczamy masło i odrobinę oleju aby masło się nie spaliło i smażymy śledzie z dwóch stron. Na drugiej patelni podsmażamy na masełku boćwinę , bardzo krótko. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek  -solimy. Na talerzu układamy boćwinę na nią wykładamy śledzie. wszystko solimy i kropimy cytryną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz