czwartek, 29 sierpnia 2013

Ciasto jabłkowo-gruszkowe z budyniem

Jesienne ciastko jabłka , gruszki odrobina cynamonu i śmietanowy budyń .......pycha

Ciasto jabłkowo-gruszkowe z budyniem

składniki
 2 szklanki mąka
    3 szt żółtka
    sól do smaku
    1 kostka margaryna
    1/2 szklanki cukru
    2  gruszki
    2 jabłka
    2 budynie
    250 ml jogurt gruszkowy
    cynamon
    700 ml mleko
    dżem gruszkowy

Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy posiekaną twarda margarynę dodajemy odrobinę soli , cukier i żółtka. Siekamy ciasto kruche. Szybko je wyrabiamy i odstawiamy do lodówki. Jeżeli ciasto nie chce się wyrobić dodajemy odrobinę śmietany. Ciasto wkładamy do lodówki na min 30 min. Gotujemy 2 budynie na 700 ml mleka, budyń ma być gęsty. Jeżeli nie jest słodzony dodajemy cukier do smaku.  Ugotowany budyń lekko studzimy i miksujemy z jogurtem gruszkowym. Z lodówki wyciągamy ciasto 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wyścielamy nim tortownicę . Nakłuwamy widelcem i smarujemy dżemem. Wylewamy budyń . Na budyniu układamy kawałki jabłek i gruszek. Lekko posypujemy cynamonem .Na owoce układamy kawałki reszty ciasta można je zetrze c na tarce. Wstawiamy do piekarnika na ok 40 min. Pieczemy w 180 stopniach.





 Na budyń układamy kawałki owoców


Budyń miksujemy z jogurtem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz