sobota, 3 sierpnia 2013

Colowe żeberka

Raz na jakiś czas uszczęśliwiamy męża dużą dawką żeberek - niech poszaleje :)

Colowe żeberka
składniki

 1 kg żeberek
    1 szt liść laurowy
    1 szklanka cola
    kostka bulionowa wołowa
    1 łyżka miód
    1 łyżka Przyprawa do żeberek
    2 łyżki oleju
    papryka ostra
    sos sojowy

Żeberka myjemy osuszamy i kroimy na kawałki. Do miski wlewamy łyżkę oleju , miodu ,sos sojowy, przyprawę do żeberek do smaku- mieszamy. Taką marynatą smarujemy żeberka i odstawiamy do lodówki na ok kilka godzin. Następnie smażymy żeberka z każdej strony w brytfance. Podsmażone żeberka podlewamy wygazowaną Colą. Dodajemy liść laurowy , kostkę rosołową wołową. Nakrywamy brytfankę i dusimy mięso. Po ok 30 min dolewamy jeszcze wody i dodajemy ostra paprykę , sos sojowy , pieprz. Dusimy następne 30 min. PO tym czasie wstawiamy brytfankę z mięsem do piekarnika i pieczemy ok 30 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz