sobota, 12 października 2013

Ryżowe placuszki z jabłkiem

Lekkie smaczne placuszki warto zrobić na deser , kolacje a nawet obiad. Można podać z jogurtem , miodem śmietaną czy musem owocowym. Same takę smakują rewelacyjnie.


Ryżowe placuszki z jabłkiem

składniki
   1  jajko
    1  jabłko
    1 łyżka cukru pudru
    3-4  łyżki mąki
    cynamon
    olej do smażenia
    3 łyżki mleka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ryż 1 woreczek
Jajko rozbujamy do miski i rózgą rozbijamy je na pianę dodajemy cukier puder i dalej mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dolewamy mleko i dodajemy odrobiną cynamonu do smaku.  Rozbijamy rózgą. Jabłko dobrze myjemy nie obieramy tylko usuwamy gniazdo nasienne. Jabłko kroimy w kosteczkę. Ryż wcześniej ugotowany zimny i pokrojone jabłko dodajemy do ciasta. Wszystko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej nakładamy łyżką placuszki - smażymy na złoto.




3 komentarze:

  1. A tego ryżu ile, bo nie podałaś w składnikach?

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki już poprawione - dopisane - 1 woreczek

    OdpowiedzUsuń