środa, 3 sierpnia 2011

Placki ziemniaczane po Bieszczadzku z mięsem i smietaną

  •  
  • 1 kg ziemniaki
  • 2 szt cebula biała,
  • 4 łyzki mąka pszenna,
  • 2 szt jajka,
  • sól do smaku,
  • pieprz biały Prymat,
  • 1 kg łopatka bez kości,
  • 1 szt cebula biała,
  • 2 ząbki czosnek,
  • majoeranek,
  • pieprz biały Prymat,
  • 2 łyzki przecier pomidorowy,
  • śmietana 18 proc,
  • 5 szt ogórki konserwowe
Ziemniaki i cebulę obieramy,myjemy ścieramy na tarce duże oczka lub przepuszczamy przez malakser także większe oczka .Dodajemy pieprz ,sól , 2 jajka mąkę i dobrze mieszamy . Smażymy duże placki . Nadzienie do placków - na patelnie dajemy kawałki mięsa,solimy ,pieprzymy dodajemy wyciśnięty czosnek ,pokrojoną cebulę smażymy na złoto .Dodajemy przecier pomidorowy można doprawić kucharkiem ,podlewamy wodą lub bulionem . Smażymy ,dusimy mięsko do miękkości . Pod koniec doprawiamy majerankiem i pieprzem . Na usmażonego placka kładziemy gulasz na to drugi placek ,potem śmietana i pokrojone ogóreczki .

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz