środa, 24 sierpnia 2011

sałatka ryżowa z patisonami marynowanymi

Znalazłam w sklepie te piękne ufo ,patisony na razie w formie marynowanej .Jutro wybieram się na targ szukac prawdziwych patisonów .

Sałateczka  ryżowa z jajkiem i patisonami marynowanymi

SKŁADNIKI:
  • * 1/2 szkl ryż dziki,
  • * 1 szkl ryż biały,
  • * 4 szt ogórek konserwowy Smak,
  • * 1/2 słoika patisony marynowane,
  • * oliwa,
  • * natka pietruszki,
  • * pieprz kolorowy ziarnisty Prymat,
  • * 2 szt jajka gotowane na twardo,
  • * sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie .Gdy będzie gotowy odcedzamy z wody i studzimy . Ogórki kroimy w kosteczkę ,patisony na kawałeczki . Jajko gotujemy obieramy i kroimy w duzą kostkę . Wszystkie składniki mieszamy z zimnym ryżem . Robimy sos .Do oliwy ok 3 łyzek dodajemy troszkę soku z cytryny sól do smaku i pieprz świeżo mielony -najlepiej kolorowy. Mieszamy sos -najlepiej w zamkniętym słoiczku .Polewamy sałatkę sosem dokładnie mieszamy. Ozdabiamy natką pietruszki 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz