piątek, 2 września 2011

Jesienna zupa fasolowa

SKŁADNIKI:
  • * 2 szkl fasola perłowa,
  • * 4 szt ziemniaki,
  • * 2 szt marchew,
  • * 2 łyżki majeranek,
  • * 25 dag kiełbasa swojska,
  • * 2 ząbki czosnek,
  • * Kucharek - uniwersalna przyprawa
  • * 1 łyżka masło,
  • * kość wędzona
  • * natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:
Do garnka z wodą dajemy kość wędzoną .Dodajemy 2 ząbki czosnku całe i fasolę .Ja użyłam świeżej nie suszonej . Suszoną trzeba wcześniej namoczyć prze noc. Gotujemy ok 30 min . Dodajemy przyprawę uniwersalną do smaku ok 2 łyżki .Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ,marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka .Dodajemy warzywa do zupy .Gotujemy jeszcze ok 30 min . Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy ją na maśle .Dodajemy podsmażoną kiełbaskę do zupy wraz z masłem pozostałym od smażenia .Majeranek rozcieramy w ręce i dodajemy do zupy .Gotujemy jeszcze z 5 min. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz