wtorek, 24 stycznia 2012

Bieszczadzka fasolowa z kiełbasą

W Bieszczadach lubimy dobrze zjeść ,wczoraj zrobiłam aromatyczną fasolową z wkładką kiełbaska .
 * 1 szkl fasola kolorowa,
    * 5 szt ziemniaki,
    * 2 szt marchewka,
    * 1 szt cebula,
    * 1 łyżka masło,
    * 1 łyżka papryka słodka,
    * 1 łyżka majeranek Kamis
   * 1 łyżka przyprawa do dań z fasoli,
    * 2 łyżki mąki,
    * 20 dag kiełbasa,
    * 3 kostki rosołek,
    * pieprz biały
     * czosnek 2 zabki 
Fasolę moczymy przez noc . Płuczemy ,odlewamy wodę z moczenia i dajemy do garnka z wodą .Gotujemy z dodatkiem liscia laurowego,ziarnami pieprzu .Gotujemy aż fasola będzie miękka..Wtedy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i strata na dużych oczkach marchewki . Gotujemy dodając kostki rosołowe. ok 3 szt Cebulę obieramy i siekamy drobno.Smażymy na maśle ,gdy się zarumieni dodajemy do niej pokrojona kiełbasę -smażymy dalej .Dodajemy łyżkę papryki słodkiej w proszku ,łyżkę majeranku i łyżeczkę przyprawy do dań z fasoli .Mieszamy dodajemy 2 łyżki mąki i szybko mieszamy podlewając wodą z zupy fasolowej ,dolewamy tyle aby mąką ładni się rozprowadziła ,wlewamy całą miksturę do zupy z warzywami i mieszamy . Doprawiamy pieprzem  i wyciśniętym czosnkiem 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz