Korzystajmy z mocy i smaku dyni puki jest dostępna i w miarę tania .
U mnie w domu najlepiej schodzi zupka , krem , można doprawić ją na wiele sposobów i dodać różne dodatki. Dziś dodałam do niej pokrojona mozzarelle .
Oj co za krem dziś był w wersji chilli.
Zupka z dyni hokkaido z mozzarellą
składniki
dynia hokkaido ok 1,5 kg
czosnek 3 ząbki
masło klarowane 2 łyżki
bulion warzywny 2 szklanki
gałka muszkatołowa do smaku
imbir do smaku
chilli do smaku
sól morska
pieprz biały
mozzarella
Dynię obieramy i usuwamy pestki. Kroimy w małe kawałki . Czosnek siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy masło podsmażamy czosnek dodajemy dynię , chwilę smażymy. Zalewamy bulionem. Dusimy ok 20 min.
Dodajemy imbir, chilli, pieprz gałkę . Zagotowujemy. Wszystko miksujemy . Jeżeli zupa jest za gęsta dodajemy przegotowanej wody lub bulionu. Mieszamy zagotowujemy. Zupa ma być pikantna .
Ser kroimy w kosteczkę . Zupę rozlewamy do miseczek na wierzch dajemy kawałki sera. Podajemy .
świetna i co za kolor:)
OdpowiedzUsuńsuper konsystencja!
OdpowiedzUsuńZ taką ciągnącą się mozzarellą musiał smakować bosko! :)
OdpowiedzUsuńZrobiona. Bardzo dobra, tresciwa i rozgrzewajaca. :).
OdpowiedzUsuń