Pyszny pieczony dorsz z salsą pikantną z truskawek i chilli
składniki
* 1 szt dorsz,
* 6 szt truskawki,
* 1/2 szt limonka,
* 1/4 szt papryczka chilli,
* 1 cm imbir,
* 2 łyżki sos sojowy TaoTao
* 1 łyżka miód płynny,
* 1 łyżka olej,
* koperek,
* kolendra
* pieprz kamis
Filet opłukać osuszyć. Imbir drobno posiekać wymieszać z miodem ,sosem sojowym,i olejem. W taką marynatę włożyć rybę , odstawić na 10 min . Robimy salsę .Truskawki kroimy w kosteczkę , dodajemy sok z limonki z ok 1/2 sztuki . Kolendrę ,koperek i chilli siekamy dodajemy do salsy. Rybę wyciągamy z marynaty i pieczemy w piekarniku w 190 stopniach ok 10 min . Gotową rybę podajemy z salsą . Całość doprawiamy pieprzem i ozdabiamy roszponką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz