Lekki obiadek biały sosik z skrzydełkami pasuje do ryżu i kaszy
* 1 kg skrzydełka,
* 1 szt śmietana 18 proc,
* 1 łyżka masło,
* 1 łyżka mąka,
* seler,
* pietruszka,
* marchewka,
* liść laurowy,
* ziele angielskie,
* 1 szt kostka drobiowa,
* Sól,
* pieprz,
* koperek
Skrzydełka myjemy odcinamy końcówkę 3 część . Do garnka z wodą wkładamy skrzydełka kawałek selera,pietruszkę marchewkę ,liść laurowy ,ziele angielskie . Gotujemy ok 20 min .Dodajemy sól,kostkę bulionową i gotujemy do miękkości mięsa.Gdy mieso jest miękkie wyciągamy je z rosołu .Rosół odcedzamy z warzyw . Czysty wywar zaciągamy śmietaną z mąką .Dodajemy łyżkę masła .zagotowujemy .Doprawiamy pieprzem ,solą do smaku i dodajemy posiekany koperek .Wkładamy ugotowane skrzydełka .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz