środa, 28 marca 2012

Skrzydełka w sosie koperkowym

 Lekki obiadek biały sosik z skrzydełkami pasuje do ryżu i kaszy

  * 1 kg skrzydełka,
    * 1 szt śmietana 18 proc,
    * 1 łyżka masło,
    * 1 łyżka mąka,
    * seler,
    * pietruszka,
    * marchewka,
    * liść laurowy,
    * ziele angielskie,
    * 1 szt kostka drobiowa,
    * Sól,
    * pieprz,
    * koperek
Skrzydełka myjemy odcinamy końcówkę 3 część . Do garnka z wodą wkładamy skrzydełka kawałek selera,pietruszkę marchewkę ,liść laurowy ,ziele angielskie . Gotujemy ok 20 min .Dodajemy sól,kostkę bulionową i gotujemy do miękkości mięsa.Gdy mieso jest miękkie wyciągamy je z rosołu .Rosół odcedzamy z warzyw . Czysty wywar zaciągamy śmietaną z mąką .Dodajemy łyżkę masła .zagotowujemy .Doprawiamy pieprzem ,solą do smaku i dodajemy posiekany koperek .Wkładamy ugotowane skrzydełka .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz