środa, 21 marca 2012

Marchewkowe klopsiki

    * 30 dag mięso mielone,
    * 1 szt marchewka,
    * 1 ząbek czosnek,
    * 1 szt bułka czerstwa,
    * 1 szt jajko,
    * 1 szt cebula,
    * Sól,
    * pieprz,
    * 1 łyżeczka majeranek,
    * 1 litr bulion drobiowy,
    * 1 łyżka mąka,
    * 1/2 opakowania śmietana,
    * 1 łyżka masło,
    * 1 łyżeczka oliwa
Do dużej miski wkładamy mięso mielone .Dodajemy jajko ,posiekaną cebulę ,wyciśnięty czosnek .Bułkę moczymy ,odciskamy i dodajemy do mięsa .Marchewkę obieramy ,ścieramy na tarce małe oczka i dodajemy do miski .Dodajemy sól,pieprz i majeranek .Mieszamy porządnie .Formujemy kulki i smażymy je na patelni  z oliwą i masełkiem .Gdy kulki będą złote zalewamy je bulionem .Dusimy pod przykryciem . Następnie zaciągamy mąką z śmietaną ,.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz