czwartek, 22 marca 2012

Zupinka z soczewicy z jajkiem

Zupa z soczewicy czerwonej z jajkiem 
Ponieważ soczewicą ma niski indeks glikemiczny, można ją spożywać w trakcie różnych diet a także przy cukrzycy.  
* 4 szt jaja na twardo,
    * 1 szkl soczewica,
    * 1 szt marchewka,
    * 4 szt ziemniaki,
    * natka pietruszki,
    * 1 szt udko,
    * papryka słodka kamis
    * 2 łyżki pomidory w puszce Cirio
    * pieprz,
    * 1 szt kostka bulionowa Winiary
    * 3 łyżki śmietanka 12-procentowa
W garnku z wodą gotujemy udko kurczaka z dodatkiem kostki rosołowej . Po ok 15 min dodajemy szklankę soczewicy czerwonej połówki.Ziemniaki kroimy w kosteczkę ,marchewkę ścieramy na tarce duże oczka ,warzywa dodajemy do zupy .Mieszamy i gotujemy do miękkości warzyw.Udko wyciągamy kroimy drobno dodajemy do zupy .Dodajemy ok 3 łyżki pomidorów z puszki .Doprawiamy sola ,pieprzem ,papryką słodką i odrobina cukru  do smaku .Zaciągamy śmietanką ,Natkę pietruszki siekamy dodajemy do zupy .Jajka gotujemy ,siekamy podajemy do zupy .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz