czwartek, 3 maja 2012

Zupa gulaszowa

Szybka zupka gulaszowa z mięskiem i kiełbasą 
składniki
    * 1 szt pierś z kurczaka,
    * 1 kawałek kiełbasa szynkowa Zimbo
    * 1 kawałek chorizo Zimbo
    * 3 łyżki soser Winiary
    * 1 szt udko,
    * 3 szt ziemniaki,
    * 1 szt marchewka,
    * 1 szt papryka czerwona,
    * liść laurowy,
    * 1 łyżka przyprawa Jarzynka Winiary
    * papryka słodka,
    * pieprz,
    * 1 łyżka masło,
    * 1 szt cebula,
    * natka pietruszki,
    * śmietana 18 proc

Do garnka z woda ok  3 litry wkładamy udko ,liść laurowy i kilka kulek pieprzu . Gotujemy ok 10 min ,dodajemy przyprawę kucharek.  Ziemniaki kroimy  w kostkę ,paprykę czerwoną także w kostkę ,marchewkę ścieramy na tarce duże oczka . Warzywa wkładamy do zupy i gotujemy. Gdy udko jest miękkie obieramy je od kości ,mięso wkładamy do zupy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę kropimy sosem sojowym i odstawiamy na ok 10 min . Na patelni na połowie masła podsmażamy pokrojoną kiełbasę i posiekaną cebulę dodajemy łyżeczkę papryki słodkiej mieszamy ,dolewamy nabierkę wywaru z zupy ,mieszamy i wlewamy do garnka z zupą. Na drugiej połowie masła podsmażamy pierś na złoto. Gdy jest podsmażona wkładamy ją do garnka z zupą . Wszystkie szkodniki zupy zagotowujemy i dodajemy sos pieczeniowy rozrobiony w 1/2 szklance wody . Mieszamy . Zaciągamy śmietana . Dodajemy posiekana natkę pietruszki .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz