sobota, 11 kwietnia 2015

Piegusek z masą i ananasem

Bardzo smaczne ciasto piegusek przełożony masa do tego kawałki ananasa.
Dość szybkie w zrobieniu i bardzo smaczne .


Piegusek z masą i ananasem


składniki

biszkopt
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

biszkopt makowy
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki maku
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa śmietanowa
500g śmietany 36%'
2 galaretki
cytrynowe
3 łyzki cukru pudru
1 puszka ananasa

Najpierw pieczemy biszkopt z makiem. Ubijamy białka z cukrem na ślniąca sztywną pianę .Dodajemy żółtka. Potem mąkę , proszek i mak. Lekko mieszamy . Wlewamy na blaszkę pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu przekrawamy na dwa placki.
Pieczemy biszkopt. Białka ubijamy z cukrem , dodajemy żółtka. Potem mąkę z proszkiem. Lekko mieszamy i pieczemy ok 25 min w 180 stopniach . Wszystko pieczemy w tej samej blaszce .
Ciasta studzimy.
Robimy masę . Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Wlewamy dwie galaretkę zimną , rozrobiona wcześniej w 1 szklance wody. Do masy dodajmey pokrojonego w kostkę ananasa lekko mieszamy.
Składamy ciasto. Biszkopt smarujemy kremem, potem jedno ciasto piegusek i następny krem. Kończyny ciastem pieguskowym. Polewamy polewą czekoladową.






2 komentarze:

  1. U mnie dzisiaj też piegus się upiekł. Tylko wersja demo, bez masy. Twoja bardziej wypasiona, prezentuje się elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypasiona, elegancka i z pewnością pyszna ta wersja:)

    OdpowiedzUsuń