niedziela, 10 czerwca 2012

Maczajka Czarka

Maczajka z mięskiem - to ulubione danie mojego synka ,proste nie :) 
składniki
   chleb,
    3 łyżki kaszka manna,
    1 ząbek czosnek,
    30 dag mięso mielone,
    1 szt cebula,
    Sól,
    pieprz,
    przyprawa w płynie,
    1 szt kostka wieprzowa,
    1 łyżka mąka,
    2 łyżki śmietan a

Do mięsa mielonego dodajemy kaszkę manną ,pieprz sól przyprawę w płynie,wyciśnięty czosnek i posiekaną cebulą  . Wszystko mieszamy dość długo ,wtedy pulpeciki będą kruche ,można dodać trochę zimnej wody . Formujemy kotleciki obtaczamy je w mące i smażymy na złoto n a1 łyżce oliwy  . Gdy są brązowe podlewamy je szklanką gorącej wody z rozpuszczonym rosołkiem wieprzowym . Dusimy pod przykryciem . Mieszamy śmietanę z mąką i odrobiną wody ,dolewamy trochę gorącego sosu mieszamy i zaciągamy sos. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku . Na talerzy dajemy mięsko sos i pokrojony w kosteczkę chlebek zamiast ziemniaków .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz