poniedziałek, 29 października 2012

Brukselka z marchewka na krótko

Brukselka z marchewka na krótko jako ciepły dodatek do obiadku . Dużo witaminy A  dobrej dla naszych oczek.

Brukselka z marchewka na krótko

składniki

    4  marchewki
    7 szt brukselek,
    2 łyżki masło,
    pieprz kolorowy ziarnisty
    przyprawa uniwersalna Jarzynka Winiary

Marchewkę myjemy obieramy lub skrobiemy. Następnie kroimy w kosteczkę. Kosteczki marchewki gotujemy w garneczku z wodą z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Brukselki myjemy odcinamy końcówki kapustek.Dzięki temu ładnie będą nam schodzić listki kapusty .Dodajemy kapustki do marchewki . Gotujemy .Gdy kapustki są na pół miękkie wyciągamy je i rozbieramy z listków . Listki dodajemy do marchewki. Jeżeli jest za dużo wody odlewamy . Do miękkich warzyw dodajemy masło i pieprz świeżo mielony do smaku . Mieszamy gotujemy jeszcze kilka minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz