Brukselka z marchewka na krótko jako ciepły dodatek do obiadku . Dużo witaminy A dobrej dla naszych oczek.
Brukselka z marchewka na krótko
składniki
4 marchewki
7 szt brukselek,
2 łyżki masło,
pieprz kolorowy ziarnisty
przyprawa uniwersalna Jarzynka Winiary
Marchewkę myjemy obieramy lub skrobiemy. Następnie kroimy w kosteczkę. Kosteczki marchewki gotujemy w garneczku z wodą z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Brukselki myjemy odcinamy końcówki kapustek.Dzięki temu ładnie będą nam schodzić listki kapusty .Dodajemy kapustki do marchewki . Gotujemy .Gdy kapustki są na pół miękkie wyciągamy je i rozbieramy z listków . Listki dodajemy do marchewki. Jeżeli jest za dużo wody odlewamy . Do miękkich warzyw dodajemy masło i pieprz świeżo mielony do smaku . Mieszamy gotujemy jeszcze kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz