Kapustka z pieczarkami na ciepło .Pomysł na kolacje lub dodatek do obiadku.
składniki
3 szklanki kapusty kiszonej
2 cebule biała,
25 dag pieczarki,
1 szt kostka bulionowa grzybowa,
1 szt polędwiczka lub kawałek kiełbasy
2 ząbki czosnek,
pieprz czarny grubo mielony
kminek,
papryka słodka mielona
2 szt liść laurowy
3 kulki pieprz ziarnisty,
1 łyzeczka masło,
1 łyżka olej rzepakowy
Kapustę kiszoną gotujemy w garneczku z dodatkiem liścia laurowego i kilku kulek pieprzu . Na patelni na 1 łyżce masła i oleju podsmażamy posiekaną cebulkę .Dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy . dodajemy paprykę słodka ,pieprz mielony .Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w plastry polędwiczkę jeżeli nie mamy możemy użyć kiełbasy. Polędwiczkę szybko obsmażamy .Następnie kroimy ją w kosteczkę i dodajemy do pieczarek i cebuli. Razem jeszcze podsmażamy . Następnie zawartość patelni wlewamy do ugotowanej kapusty. Dodajemy kostkę bulionową grzybową .Mieszamy dobrze i dusimy.Doprawiamy kminkiem ,solą pieprzem według uznania. Pod koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki i wyciśnięty czosnek .
pyszne rozgrzewające danie, w sam raz na jesień (prawie zimę, bo za oknem tak biało:P) :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie, musze kiedyś wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuń