wtorek, 23 października 2012

Fettuccine na jesienną nutę

Fettuccine na jesienną nutę .Pyszny makaron razowy -Fettuccine to wstążki gniazda -ja użyłam z ciemnej mąki .

składniki
makaron gniazda Lubella 
  15 dag pieczarki malutkie,
    2  cebule
    1 szt papryka czerwona,
    1 szklanka sos pomidorowy Passata Rustica  Cirio
    2 ząbki czosnku
    papryka słodka,
    papryka ostra,
    cukier,
    Sól morska- MŁYNEK,
    Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
    kiełki brokuła,
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 szt cukinia mała

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu .Po ugotowaniu odcedzamy .Odstawiamy. Paprykę kroimy w paski. Cebulę w piórka. Czosnek wyciskamy . Cukinię myjemy nie obieramy kroimy w plasterki.
Na patelni na oleju podsmażamy cebulę ,dodajemy wyciśnięty czosnek ,pokrojoną paprykę i cukinię .Mieszamy smażymy. Podlewamy 1/2 szklanki bulionu warzywnego i dodajemy malutkie pieczarki. Dusimy pod przykryciem. Następnie wlewamy sos pomidorowy z butelki,może być gęsty sok pomidorowy . Doprawiamy pieprzem paprykami ,cukrem i solą do smaku .Dusimy jeszcze chwile. Podajemy sos z wcześniej ugotowanym makaronem .Ozdabiamy kiełkami.


2 komentarze:

  1. Lubię takie dania. Proste, warzywne, pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy10/23/2012

    Trafiłaś w 100% w mój gust !! Pychota musi być

    OdpowiedzUsuń