Fettuccine na jesienną nutę .Pyszny makaron razowy -Fettuccine to wstążki gniazda -ja użyłam z ciemnej mąki .
składniki
makaron gniazda Lubella
15 dag pieczarki malutkie,
2 cebule
1 szt papryka czerwona,
1 szklanka sos pomidorowy Passata Rustica Cirio
2 ząbki czosnku
papryka słodka,
papryka ostra,
cukier,
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
kiełki brokuła,
1 łyżka oleju rzepakowego
1 szt cukinia mała
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu .Po ugotowaniu odcedzamy .Odstawiamy. Paprykę kroimy w paski. Cebulę w piórka. Czosnek wyciskamy . Cukinię myjemy nie obieramy kroimy w plasterki.
Na patelni na oleju podsmażamy cebulę ,dodajemy wyciśnięty czosnek ,pokrojoną paprykę i cukinię .Mieszamy smażymy. Podlewamy 1/2 szklanki bulionu warzywnego i dodajemy malutkie pieczarki. Dusimy pod przykryciem. Następnie wlewamy sos pomidorowy z butelki,może być gęsty sok pomidorowy . Doprawiamy pieprzem paprykami ,cukrem i solą do smaku .Dusimy jeszcze chwile. Podajemy sos z wcześniej ugotowanym makaronem .Ozdabiamy kiełkami.
Lubię takie dania. Proste, warzywne, pyszne!
OdpowiedzUsuńTrafiłaś w 100% w mój gust !! Pychota musi być
OdpowiedzUsuń