środa, 17 października 2012

Jesienna kasza gryczana

Jesienna kasza gryczana . Danie bardzo zdrowe i szybkie w zrobieniu .

składniki

    1 woreczek kaszy gryczanej KUPIEC
    1 szt cebuli,
    4 szt korniszony,
    25 dag kiełbasa wędzona,
    1 szt marchewka,
    1  papryka czerwona,
    1 szklanka fasoli Jaś KUPIEC
   2 ząbki czosnku
    1/2 szt cukinii,
    Sól morska- MŁYNEK,
    pieprz biały
    Przyprawa uniwersalna Bukiet Smaku
    olej kujawski

Kaszę gryczana gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy . Cebule kroimy w piórka. Cukinie dobrze myjemy i kroimy w plasterki . Paprykę kroimy w paseczki . Kiełbasę kroimy w kostkę . Dzień wcześniej namoczona fasole jaś gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Marchewkę ścieramy na tarce duże oczka . Korniszony kroimy w kostkę .
Teraz potrzebna jest nam duża patelnia . Dajemy ok 2 łyżki oleju . Dodajemy pokrojoną cebulę i cukinie. Mieszamy . Dodajemy pokrojona paprykę i starta marchewkę . Podsmażamy . Dodajemy pokrojona w kostkę kiełbasę -mieszamy . Doprawiamy przyprawą uniwersalna i podlewamy troszkę gorącą wodą .Dusimy chwilę . Następnie dodajemy odcedzona ugotowaną fasolę .Mieszamy . Doprawiamy pieprzem białym lub świeżo mielonym kolorowym . Dodajemy ugotowaną kasze i pokrojone ogórki korniszony  .Mieszamy .Dodajemy wyciśnięty czosnek jeżeli trzeba jeszcze doprawiamy solą i pieprzem .


zdrowe i smaczne :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz