Mały kociołek a w nim same skarby ryż brązowy dziki bakłażan szpinak wszystko z nutka czosnku .
Kociołek pełen zdrowia
składniki
1 woreczek ryż brązowy KUPIEC
1 woreczek ryż dziki KUPIEC
1/2 kg kiełbasy drobiowej
4 ząbki czosnku
olej rzepakowy,
2 cebule czerwone
1 szt bakłażan,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz biały
2 garście szpinaku,
rozmaryn
Ryż dziki i ryż brązowy gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu ryz studzimy i mieszamy go z sobą. Dodajemy rozmaryn mieszamy . Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Bakłażan myjemy i kroimy w półplasterki lub plasterki zależny jakie duże mamy kociołki. Bakłażana solimy odstawiamy . Po ok 10 min płuczemy i grillujemy.Szpinak myjemy osuszamy.Kiełbasę drobiową kroimy w kosteczkę . Czosnek wyciskamy i podsmażamy na ok 2 łyżkach oleju rzepakowego.Cebulę czerwona kroimy w piórka.
Teraz będziemy napełniać nasze kociołki. Na spód kładziemy kilka liści szpinaku następnie pomieszany ryż ,kiełbaskę ,grillowany bakłażan i cebulkę . I tak układamy aż skończy się miejsce. Na koniec polewamy kociołek łyżeczka oliwy z wyciśniętym czosnkiem.Wkładamy do piekarnika na ok 20 min .
jednogarnkowe dania - dobre i sycące - to fajny pomysł na obiad lub ciepłą kolację po długim dniu...
OdpowiedzUsuńzgadza się
OdpowiedzUsuńuwielbiam jednogarnkowe dania :)
OdpowiedzUsuńjesiennie i smakowicie:)
OdpowiedzUsuń