niedziela, 28 października 2012

Kociołek pełen zdrowia

Mały kociołek a w nim same skarby  ryż brązowy dziki bakłażan szpinak  wszystko z nutka czosnku . 
Kociołek pełen zdrowia

składniki
    1 woreczek ryż brązowy KUPIEC
    1 woreczek ryż dziki KUPIEC
    1/2 kg kiełbasy drobiowej
    4 ząbki czosnku
    olej rzepakowy,
    2 cebule czerwone
    1 szt bakłażan,
    Sól morska- MŁYNEK,
    pieprz biały
    2 garście szpinaku,
    rozmaryn

Ryż dziki i ryż brązowy gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu ryz studzimy i mieszamy go z sobą. Dodajemy rozmaryn mieszamy . Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Bakłażan myjemy i kroimy w półplasterki lub plasterki zależny jakie duże mamy kociołki. Bakłażana solimy odstawiamy . Po ok 10 min płuczemy i grillujemy.Szpinak myjemy osuszamy.Kiełbasę drobiową kroimy w kosteczkę . Czosnek wyciskamy i podsmażamy na ok 2 łyżkach oleju rzepakowego.Cebulę czerwona kroimy w piórka.
Teraz będziemy napełniać nasze kociołki. Na spód kładziemy kilka liści szpinaku następnie pomieszany ryż ,kiełbaskę ,grillowany bakłażan i cebulkę . I tak układamy aż skończy się miejsce. Na koniec polewamy kociołek łyżeczka oliwy z wyciśniętym czosnkiem.Wkładamy do piekarnika na ok 20 min 
.


4 komentarze:

  1. jednogarnkowe dania - dobre i sycące - to fajny pomysł na obiad lub ciepłą kolację po długim dniu...

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam jednogarnkowe dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jesiennie i smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń