Pieczarkowo-cukiniowa sałatka zimowa.Nie ma jak zima otworzyć słoiczek pysznej sałatki i podać ja do obiadku .
składniki
1 kg pieczarek
2 cukinie
5 szt marchewek
liść laurowy,
ziele angielskie
pieprz kulki,
gorczyca,
6 szklanka woda,
1 szkl ocet 10 %,
2 szkl cukier,
3 łyżeczki soli
Marchew obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw robimy z niej długie tasiemki. Pieczarki kroimy w plastry mniejsze grzybki na pół. Cukinie młodą nie obieramy kroimy w plasterki . Do słoików nakładamy pokrojoną cukinie ,pieczarki,marchewkę . Gotujemy zalewę 6 szklanek wody 3 łyżeczki soli ,przyprawy ,ocet 1 szklanką i 2 szklanki cukru . Gorącą zalewą zalewamy warzywa. Pasteryzujemy 25 min .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz