niedziela, 21 października 2012

Zupa fasolowa Jaś

Pożywna zupka w sam raz na jesienny obiad .

składniki
  2 szklanki fasoli Jaś Kupiec
    1 słoiczek przecieru pomidorowego
    25 dag kiełbasy,
    3 ząbki czosnek,
    1  marchewka,
    1 łyżeczka majeranek,
    2 łyżeczki przyprawa do fasoli,
    2 łyżeczki cukru
    Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
    2 kostki bulionu drobiowego Winiary
    2 liście laurowe
    1 łyżeczka masła

Fasolę typu Jaś moczymy przez noc. Następnie płuczemy i gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego.Gdy fasola jest prawie miękka dodajemy starta na tarce marchewkę i przecier pomidorowy .Zagotowujemy. Dodajemy kostkę rosołową ,majeranek przyprawę do dań z fasoli  ,doprawiamy pieprzem . Dodajemy cukier do smaku. Pod koniec gotowania dodajemy wyciśnięty czosnek. Kiełbasę kroimy podsmażamy na maśle i dodajemy do zupy . Zagotowujemy .Lekko zaciągamy mąką .



1 komentarz:

  1. wspanialy prosty przepis ,dziekuje bardzo ...opublikowalam na f.

    OdpowiedzUsuń