środa, 28 listopada 2012

Krem marchewkowy z pestkami dynii

Zupka ta jest pyszna lekka i kremowa. Robimy ją w dwóch wersjach . Light używając tylko 1 łyżeczkę oliwy  i taką dla nie mających problemów z nadwagą na łyżce masła. Obydwie wersje są pyszne .

Krem marchewkowy z pestkami dyni

składniki
  1/2 kg marchwi
    1 szt pomarańcza,
    1 łyżka masła lub oleju ,
    1  cebula mała,
    vegeta przyprawa uniwersalna
    pieprz kolorowy ziarnisty
    5 łyżek pestki dyni,
    1 łyżeczka miodu
    350 ml woda


 Marchewkę obieramy . Cebulę obieramy i drobno siekamy . Na maśle podsmażamy posiekaną cebulkę dodajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę. Smażymy.Dodajemy wodę ok 350 ml . Dusimy marchewkę ok 10 min następnie dodajemy pokrojone w cząstki pomarańczę . Gotujemy doprawiamy Kucharkiem,miodem i pieprzem do smaku. Następnie miksujemy zupę na krem . Podajemy z pestkami dyni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz