wtorek, 27 listopada 2012

Pieczony śledz w świątecznych owocach

Pomysł na świąteczna rybkę ,lekka zdrowa  z owocami z spiżarni. Użyłam aronii,żurawiny jabłka i gruszki .Oj świątecznie się zrobiło ..do świat 28 dni ...odliczanie trwa

Pieczony śledź w świątecznych owocach
składniki

    2 szt śledź świeży,
    1 gruszka,
    1 jabłko,
    2 łyżki aronii,
    2 łyżki żurawiny,
    sok z cytryny,
    1 kawałek cynamon,
    Sól,
    pieprz kolorowy ziarnisty Kamis
Śledzie myjemy wyciągamy wnętrzności myjemy osuszamy. Solimy i doprawiamy pieprzem z każdej strony. Jabłka gruszki myjemy nie obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki. Owoce mieszamy z aronią i żurawiną . Do owoców dodajemy kawałek cynamonu ,doprawiamy pieprzem . Śledzie pieczemy w piekarniku ok 20 min z termoobiegiem  w 190 stopniach . Owoce pieczemy w piekarniku ok 8 min . owoce mają być chrupkie nie pieczemy długo ,żeby się nie rozgotowały . Upieczone ryby podajemy z owocami

Całość kropimy cytryną



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz