Wspaniała bardzo smaczna przystawka na zimno . Polecam na imprezy rodzinne i karnawał
Dorsz w kolorowej papryce
składniki
1 kg dorsz,
1/2 szklanki mąka,
2 szt papryka czerwona,
1 szt papryka żółta,
1 szt papryka zielona,
5 szt ogórki konserwowe,
ZALEWA,
3 szt cebule,
1/2 szklanki olej,
6 łyżek ocet,
6 łyżek cukier,
3 łyżki ketchup,
6 ziarenek ziele angielskie,
3 szt liść laurowy,
6 ziarenek pieprz czarny,
1 łyżeczka Sól,
1/2 szklanki woda
Filety z dorsza myjemy osuszamy solimy do smaku . Obtaczamy w mące i smażymy . PO usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia . Papryki myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki . Ogórki kroimy w kostkę . Warzywa wrzucamy na wrzątek ok 2 szklanki wody na ok 4 min . Odcedzamy i układamy na rybę . Gotujemy zalewę . Wodę ,olej ketchup ,pokrojoną cebulę i przyprawy zagotowujemy . Gotujemy ok 5 min . Po 5-6 minutach gotowania polewamy tą gęstą zalewą rybę z warzywami . Studzimy w lodówce .Podajemy na zimno .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz